Indul a Képzőművészeti menedzser szak - Az új mentort, Bérczi Lindát kérdeztük

Február 21-én, új mentorral indul a Werk egyik kiemelkedő művészeti menedzser képzése, a Képtőművészeti menedzser szak. 2017-től Bérczi Linda, a Budapest Art Week vezetője és több nagyszabású projekt menedzsere veszi át a szakmai irányítást. Lindát kérdeztük a terveiről és elképzeléseiről! 
 
Miért vállaltad a Képzőművészeti menedzser képzés mentorságát?
 
Szívesen megosztom a tudásom, az elmúlt 10 évben a pályán szerzett tapasztalatomat, remélve, hogy valakinek hasznára válik. Továbbá szeretem az új kihívásokat, amik által én is fejlődöm.
 
Miért érzed fontosnak ezt a képzést?
 
Azt gondolom, hogy ma Magyarországon még mindig hiányoznak a jó menedzserek ezen a területen. Minden művész mellé kellene egy ember, aki foglalkozik vele, aki az ő brandjét építi. Ráadásul, ha valakinek nincs galeristája akkor nem nagyon tud kihez fordulni.
 
Szerinted ki lenne megfelelő erre a munkára? 
 
Olyan embereknek való ez a szakma, akik sokrétűek - átlátják valamelyest a gazdasági világot éppúgy, mint a művészeti világot, ismerik az aktuális marketing trendeket, beszélnek nyelveket, jó kapcsolatépítők. És egy nagy adag empátia sem árt hozzá.
 
Kiket hívtál meg előadónak?
 
Számomra hiteles embereket, akik már letettek valamit az asztalra és a tudásukat szívesen meg is osztják. Felsorolni hosszú lenne, de köztük van Hegedűs Orsolya, az acb Galéria vezetője, Kovács Kriszta, a Várfok Galéria művészeti vezetője vagy épp Barabás Lajos műgyűjtő.
 
Milyen bejárásokat tervezel a félév során?
 
Igyekszem minden ágát megmutatni a képzőművészeti világnak, így a vezető intézményektől a kis galériákig, műteremházak, projekt terek is szerepelnek a listán. A városban számos jó hely van, amit mindenképp érdemes időnként meglátogatni. Nyilván nem lesz alkalmunk az összesbe eljutni, de törekedni fogok rá.
 
Mi számít ma előnynek ebben a szakmában is, a kapcsolatok vagy a tudás, vagy épp mindkettő? Mennyire szükséges a jó megérzés?
 
Talán a kapcsolati háló fontosabb, persze tudás nélkül semmilyen munkát nem lehet igazán jól végezni. A megérzést nem biztos, hogy kiemelném, hanem azt, hogy mennyire tudjuk megtalálni a közös hangot azzal akit képviselünk, hisz itt nagyon fontos, hogy higgyünk az illetőben és jól tudjunk vele együttműködni.
 
---
 
A képzésre ITT lehet jelentkezni!