Gasztro Werk, avagy a gasztronómia öröme Haladó Hedonistáknak

A KÖVETKEZŐ KÉPZÉS INDULÁSÁNAK IDŐPONTJA:

2017. szeptember 26.

Gasztronómus és tudatos vendég képzés Werk Akadémián

A 13. GasztroWerk 2017. szeptember 26-án indul útjára. A részletes programot augusztus végén hozzuk nyilvánosságra.
 
A gasztronómia maga a különleges, érzéki élményekbe ágyazott kultúra, a kreativitás legfinomabb formája. Talán ezért is lehet egy kreatív művészeti iskolának, a Werk Akadémiának a GasztroWerk az egyik legnépszerűbb képzése. A gourmandoknak, vendéglátással kacérkodóknak, hobbiszakácsoknak és profi háziasszonyoknak szóló élménytúra helyszínén, Magyarországon ma ráadásul a street foodtól a csúcsgasztronómiáig gasztro forradalom zajlik, és egyre többen szeretnének ebben a megújulási folyamatban részt venni. És nemcsak az üzlet, hanem az emberi öröm okán is. Jellemzően ők a GasztroWerk hallgatói, azok a közgazdászok, jogászok, akik már sejtik, hogy nem a bankból, vagy az ügyvédi irodából szeretnének nyugdíjba menni, azok az éttermesek, szakácsok, vállalkozók, akik már benne vannak a szakmában, de szeretnék a tudásukat és kapcsolatrendszerüket a szakmai progresszióra kinyitni.
 
A hazai éttermek színvonala már közelít a nemzetközi szinthez, Budapest már az 5. Michelin-csillagot is megkapta. A gasztronómia mára a magyar jelen sikerágazata, a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lett. A GasztroWerk hallgatói is ott voltak a Bocuse D’Or magyar sikerénél és megérdemeltnek érezték azt. Mert a kurzuson megismerhették azokat a szakmájuk iránt szenvedélyesen elkötelezett séfeket, akik ezt a sikert megteremtették, és akik mögött ott van a szakma minőség iránt egyre inkább elköteleződő derékhada, azok a cukrászok, szakácsok, borászok, hús, zöldség és egyéb alapanyag termelők, kereskedők és vállalkozók, akik már nem érik be a korábbi rutinnal, akik már a minőség és a környezet iránt tudatosan elkötelezett világtrendeket tartják a maguk számára követendő útnak.
 
Amiből továbbra is óriási a hiány, az az értő vendég, aki értékelni is képes a sok munkát, a finom művészetet, aminek eredménye egy-egy tányéron elé kerül. Aki ismeri a világ különleges alapanyagait és szereti, ha kreatív kombinációkkal lepik meg. Aki tudja, milyen technológiák forradalmasítják a konyhákat, és érzi a különbséget.
 
A Werk Akadémia kurzusán hivatásos ínyenceket, tudatos gasztronómusokat képezünk. Laikusokat és szakmabelieket egyaránt. A közös főzések, gyakorlatok és a csúcséttermek konyháinak meglátogatása során a gasztronómia tudományának elméleti alapismeretei mellett a praktikus tudásra is nagy hangsúly helyeződik. Otthon profi szakács, étteremben profi fogyasztó, piacon profi vásárló – ő a Werk Akadémia gasztronómus képzésének végzett hallgatója. Miközben persze főzni és másoknak ételt adni boldogságforrás is, amire manapság különösen ki vagyunk éhezve. Ezt érzi az a családanya, aki azért lesz GasztroWerkes, mert hétvégenként komoly lakáséttermet üzemeltet, közel kéttucatnyi családtagjának készítve a vasárnapi ebédet. És szeretné tudni, hol vegye meg a legfinomabb rántott húsnak valót, milyen új fűszerezéssel tegye izgalmasabbá a húslevest és milyen rafinériával bolondítsa a megszokott csoki tortát.
 
----
 
A 2017. márciusában induló 13. GasztroWerk programja: 
 
A program Budapest két kiemelten exkluzív szállodájába viszi el hallgatóit. Úgy tűnik, a hazánkban tapasztalható gasztronómiai fellendülés ezt a területet sem hagyta érintetlenül. Kifejezetten magas szintű szállodai fejlesztéseket fogunk látni, amikor ellátogatunk a térség legjobbjának választott Aria Hotel Budapestbe és a 2016-ban újonnan megnyílt Ritz-Carlton Budapestbe. Megismerkedünk a két szálloda filozófiájával, menedzsmentjével, találkozunk vezet? séfjeikkel, ízelítőt kapunk gasztronómiai kínálatukból és bepillantást nyerünk kifinomult enteriőrjeik kulisszatitkaiba. 
Sokszor került már szóba a kurzuson a fine dining mint olyan jelentése. Ezúttal ez a központi témája lesz a legjobb 10 budapesti étterem közé beválasztott Tamában tervezett látogatásunknak.  Az étterem becsvágyó konyhájában megfér egymás mellett a rák carpaccio és a sajátosan átértelmezett túrógombóc. Hogy hogyan és miért, arról Hegyi Attila tulajdonos és Kiss Gergely séf beszélget hallgatóinkkal.   
 
Az étel lelkének definiálása legalább olyan fogós kérdés, mint az emberé, mi mégis kísérletet teszünk rá. Farkas Erzsébet spirituális gyógyítóval és Lages Emi asztroterapeutával rák ételek készítése közben beszélgetünk majd a fűszerek, az ízek és a hozzájuk kapcsolódó jelenségek spirituális vetületeiről. Segal Viktor séf mindeközben a rák három arcát (elkészítési módját) tárja fel előttünk.
A vendéglátás lelkei a vendéglősök. A GasztroWerk már sok elkötelezett és szenvedélyes arcot mutatott fel közülük, ezúttal egy vendéglátó dinasztiával, a Parlament-közeli Biarritz éttermet üzemeltető Berkes Gyulával és családjával ismerkedhetünk meg. 
 
S ha már lélek, akkor egy újabban gasztronómiában ténykedő pszichiáter, Csernus Imre, aki Noszvajon egy szándéka szerint minden eddigitől eltérő kínálatot nyújtó vendéglátást épít ki. Egész napos kirándulás keretében találkozunk vele és borász feleségével. Csendülő pékségében közösen készítünk kiflit, dagasztunk kenyeret, de hallgatóink az ebédre készülő bográcsozás során is aktív szerephez jutnak. Ha minden igaz, a hely kis amfiteátrumában kulturális étek is kerül majd a terítékre.  
 
A magyar gasztronómia forradalmát éli napjainkban, erről is szól a Széll Tamás –vezette magyar csapat kiemelkedő sikere a Bocuse d’Or-n. A lyoni csapat egyik tagja, a GasztroWerk népszerű előadója, Vomberg Frigyes osztja meg hallgatóinkkal bennfentes tudását a nemzetközi gasztroversenyről. 
 
Mindennek a titka a jó minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyag. Hogy hogyan készül a jó magyar sajt, ennek megismeréséért Dunaharasztira látogatunk, Ficsor Ádám farmjára és megnézzük többek között, hogy milyen állattartás mellett lehet nemzetközi minőségű magyar tejhez jutni.
 
Kevesen tudják, hogy Felsőnyárádon, 3000 hektáron saját takarmányon 1800 darab fekete angus marhát tart városunk legendás hentese, Gál Józsi. Innen származik a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található MészárSteak üzletében árult minőségi húsok egy része, de a steakhúson kívül van itt bárány, borjú és csirke is, közvetlenül a termelőtől. Korántsem megszokott minőségű húsait és feldolgozásuk módjait a kulisszák mögött tekintjük meg. 
 
Bevisz minket a pult mögé a Hegyvidék másik egyedülálló kínálatot reprezentáló boltjának, a Delizia Gourmet & More-nak – nak a tulajdonosa, Kertai Zoltán is, hogy megízleltesse velünk a Szicíliától Toszkánán át Andalúziáig a legjobb családi manufaktúrákban kézzel készített hal- és húskészítményeket, spanyol, francia, svájci sajtokat.  
 
S ha már ott vagyunk, betérünk a Hegyvidék csúcsgasztronómiát képviselő, magát egyszerre fiatalos és családias vendéglőként definiáló éttermébe, a Tantiba, hogy Angerman László üzletvezetőtől és Eszenyi Dániel séftől megtudjuk, mit jelent a klasszikus polgári konyha újszerű, letisztult formában való képviselete. 
 
Alig néhány éve beszélhetünk kézműves magyar borokról és sörökről, de máris örvendetes fejlődés figyelhető meg mindkét területen. Kézműves magyar borokat GasztroPapákkal fogunk kóstolni az Apropó borbárban. Bajkai Zsolt és Forrai Miklós a '90-es évektől meghatározó figurái a magyar vendéglátásnak, ez a tapas és borbár bátor kreativitásuk legújabb helyszíne. 
 
A Hedon prémium magyar sör története is csodába illő. A sztori Németh Antallal kezdődött, aki megunta az egyhangú magyarországi sörkínálatot és gerilla sörfőzőként jobbnál-jobb, díjnyertes söröket készített. Aztán befektetőre talált, és 2015-ben felépült Balatonvilágoson a Hedon Sörfőzde.  Söreinek csomagolását 2016-ban Design Management dDíjjal jutalmazta a Magyar Formatervezési Tanács.  A Hedon-söröket Budapest egyik új gasztrohelyszínén, az Urban Betyár-ban fogjuk kóstolni. 
 
A vendéglátásban meghatározó a szerepe, de azért nemcsak a konyha számít! A GasztroWerk népszerű és elkötelezett tanára, Gianni ezúttal a felszolgálás szerepéről, fontosságáról, a kiszolgálás pszichológiájáról, a tálalás kultúrájáról és a vendéglátás illemtanáról tart workshopot.
Nemzetközi konyhák sorozatunkban most Budapest sokak által legjobbnak tartott indiai kifőzdéjébe, a Hathi -ba látogatunk.
 
Desszertként a Sütizz! vadiúj műhelyében fagyizunk egy nagyot, hogy közben belelássunk ennek a látszólag könnyed terméknek a nem is olyan egyszerű gyártási kulisszatitkaiba.    
A gasztronómia számos művészeti ág témája, ihletője. Réz András filmesztéta film és gasztronómia kapcsolatát elemzi workshopján. 
 
Mindez korántsem a teljes program, ahogy mindig, 2017 tavaszán is várható egy-egy új hely, vagy arc felbukkanása Budapesten és a GasztroWerk-étlapján.  
A képzés vizsgával zárul. Hallgatói neves szakmai zsűri el?tt prezentálhatják  ön- és világmegváltó gasztroterveiket, elképzeléseiket.

Jelentkezem erre a szakra »

Tematika

A GasztroWerk programja egy exkluzív élménytúra 2017. szeptember 26-tól. Ezek többsége szombati napokon zajlik. 

Tantárgyak

A 13. GasztroWerk 2017. szeptember 26-án indul útjára. A részletes programot augusztus végén hozzuk nyilvánosságra.

---

Tantárgyak 2017 (tavasz)

Szállodaforradalom Budapesten. Egy szálloda filozófiája, gasztronómiai kínálata, térhasználata, menedzsmentjének ars poeticája.  Látogatás két luxus hotelbe, az Aria Hotel Budapestbe és a Ritz-Carlton Budapestbe.

A fine dining. A TAMA konyhájának kulisszatitkai.  Találkozás Hegyi Attila tulajdonossal és Kiss Gergely séffel.    

Michelin csillag és csúcsgasztronómia.  A Tanti.  Angerman László üzletvezet? és Eszenyi Dániel séf arról, hogy mit jelent a klasszikus polgári konyha újszer?, letisztult formában való képviselete.

Az étel lelke, avagy a rák három arca. F?zés Segal Viktorral, közben beszélgetés Farkas Erzsébet spirituális gyógyítóval és Lages Emi asztroterapeutával a f?szerek, az ízek és a hozzájuk kapcsolódó jelenségek spirituális vetületeir?l.

A vendéglátás lelke, avagy a vendégl?s.  Találkozás egy vendéglátó dinasztiával, a Parlament-közeli Biarritz éttermet üzemeltet? Berkes Gyulával és családjával.

Pszichiáter a gasztroétlapon? Csernus Imre Noszvajon újfajta vendéglátást épít ki. Egész napos kirándulás Noszvajra, kiflikészítés és kenyérdagasztás a Csendül? pékségben, bográcsozás és kulturális étek az amfiteátrumban. 

Magyar sikerek a Bocuse d’Or-n. A lyoni csapat egyik tagja, Vomberg Frigyes foodstylist a nemzetközi gasztroversenyr?l.

Alapanyagok 1. Hogyan készül a jó magyar sajt, milyen állattartás mellett lehet nemzetközi min?ség? magyar tejhez jutni. Látogatás Dunaharasztira, Ficsor Ádám farmjára.

Alapanyagok 2. Az angus marha, MészárSteak és környéke. Látogatás a város legendás hentesénél.

Alapanyagok 3. A Delizia Gourmet & More.  Különleges finomságok Szicíliától Toszkánán át Andalúziáig a legjobb családi manufaktúrákból, kézzel készített hal- és húskészítmények, spanyol, francia, svájci sajtok kóstolása.   

A kézm?ves magyar bor.  Borkóstoló GasztroPapákkal az Apropo tapas és borbárban.  

A kézm?ves magyar sör. A  Hedon.  Sörkóstoló az Urban Betyár-ban.

A felszolgálás szerepe, fontossága, a kiszolgálás pszichológiája, a tálalás kultúrája és a vendéglátás illemtana. Workshop Gianni Annonival.

Nemzetközi konyhák. India. Látogatás a Hathiba.

A vegán konyha fontossága Steiner Kristóf tolmácsolásában. 

A fagylalt. Gyártási kulisszatitkok és kóstolás a Sütizz!-ben.  

A film és a gasztronómia. Workshop Réz Andrással.

És ez még korántsem minden… 2017 tavaszán is várható egy-egy új hely, vagy arc felbukkanása Budapesten és a  GasztroWerk-étlapján. 

A képzés vizsgával zárul. Hallgatói neves szakmai zs?ri el?tt prezentálhatják  ön- és világmegváltó gasztroterveiket, elképzeléseiket. 

A szak tanárai

Angerman László üzletvezető (TANTI), Bajkai Zsolt GasztroPapa, Berkes Gyula tulajdonos (Biarritz), Csernus Imre pszichiáter, Eszenyi Dániel séf (TANTI), Farkas Erzsébet spirituális gyógyító, Ficsor Ádám farmergazda, Forrai Zsolt GasztroPapa, Gál Józsi hentes, Gianni Annoni, Hegyi Attila tulajdonos (TAMA), Juhos József cukrász (Sütizz!), Kertai Zoltán  Delizia Gourmet & More, Kiss Gergely séf (TAMA), Lages Emi asztroterapeuta, Németh Antal sörfőző (Hedon sör), Réz András filmesztéta, Segal Viktor nemzetközi séf, Somlyódi Gerő Eszter cukrász (Sütizz!), Steiner Kristóf (a vegán konyha) Vomberg Frigyes gasztroszakértő és még sokan mások.

Elnyerhető végzettség

Werk Pass magánoklevél. Tartalmazza, hogy a végzett a képzésben mely tanároktól és mit tanult, valamint a gyakorlati helyeket, munkákat, melyekben részt vett.

Mentor

Vándor Ágnes, 30-990-9777, agnes.vandor@gmail.com

Képzési díj

bruttó 180 000 Ft, amely tartalmazza valamennyi program valamennyi költségét.

Végzettek véleménye

"Magam is vendéglátós vagyok, de ha nincs a Werk, egy csomó helyre nem jutottam volna el. Érdekesen venné ki magát, ha beállítanék például a Pastrami vagy a Chateau Visz konyhájába, a Villa Bagatelle pékségébe. A GasztroWerknek köszönhetően barátokra, ügyfelekre, üzleti kapcsolatokra leltem." - Sarlós Pappas Péter (Sonkaarcok, korábban Picanter) 

Kerekes Tibor véleménye a GasztroWerk képzésről ITT.

A GasztroWekről írták, avagy ízelítő a GasztroWerk-hangulatból: "A Werknél viszonylag teljes képet adnak a hazai és nemzetközi gasztronómiai helyzetről, és jó tanácsokkal látják el azokat, akik éttermet, kávézót, kocsmát akarnak nyitni, valamint lehetőséget teremtenek arra, hogy kiváló szakácsokkal süssenek együtt a diákok, mert a piac legkomolyabb hazai szereplőihez is elviszik őket." - Magyarósi Csaba kritikája, Index, 2010. 11.30.

Szenecsár Anita véleménye a GasztroWerk képzésről ITT.