WERK A DESIGN HÉTEN

Flow - The New Balance című eseményünkkel nyitjuk a Design Hetet október 4-én este!

A Werk Akadémia 2019-es Dizájn-heti programjának középpontjában a folytonos megújulás és a fenntartható fejlődés áll.

Ideje elgondolkodnunk a 21. század jellemző életérzéséről. Mit jelent a túltermelés és a túlfogyasztás, az eldobhatóság eszménye, a növekedés/gyorsítás iránti vágyakozás? Hányféle értelme is van az újrahasznosításnak? El tudjuk-e kerülni a csapdákat? Mi van akkor, ha a plasztikellenes, eldobható poharakat kiátkozó hype közepette kiderül, hogy a felkínált

alternatívának brutálisan nagyobb a környezeti lábnyoma, és még mérgező is egy kicsit?

 

Program OKTÓBER 4-ÉN:

 

  • 20:00 Bemutatjuk napjaink egyik legizgalmasabb, a környezettel való harmóniát hirdető márkáját, a MUJI-t. A Muji (azaz No-brand) az otthon és a divat design tárgyaival kereskedik. Szívesen áll alternatív gondolatok mögé. 1980-ban 40 tárggyal indultak, ma több mint 7 000 különböző terméket forgalmaznak élelmiszertől az előre gyártott házig. Üzemeltetnek repülőtéri várót, szállodát, és a fejlett nyugati országok mindegyikében megtalálhatóak. Első európai no-brand üzletüket a brandek hazájában, Londonban nyitották 1991-ben. Jelenleg 505 Japánon kívüli üzletük van. Portugáliában, Lengyelországban egy-egy, Kínában 264, Manhattan-ben öt, a MOMA design shopja külön MUJI sarkot tart. Magyarországon még nincsenek jelen.
    A Mujit Pálffy György http://epiteszforum.hu/palffy-gyorgy építész mutatja be.
  • 20:30 A növekedés, a duzzadó fogyasztás, a sebesen pörgő technológia természeti és emberi környezetünkre gyakorolt hatásáról, egy lehetséges új egyensúlyról beszélget Cakó Kinga divattervező, Horváth Levente klímaszakértő, Csalár Bence divatújságíró blogger, Mengyán Eszter designer és Zalavári József formatervező.
  • A Szputnyik shoptól kapott próbababákat környezettudatosra alakítják:
    Cakó Kinga divattervező | Marjai Juditfotográfus | Zalavári József formatervező