A jelentkezés lezárult, a létszám betelt

Vágóasszisztens képzés a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával

 

A Werk Akadémia partnere a Magyar Nemzeti Filmalapnak azon törekvésében, hogy rövid, célirányos képzésekkel segítse a filmes hiányszakmák munkaerő gondjainak megoldását.

Egyik ilyen kurzusunk a vágóasszisztens képzés, amely hozzásegít ahhoz, hogy akár már jövő nyáron elindulhass filmszakmai pályádon. Lehetőséget nyújtunk, hogy – ha szeretnéd – kiegészítő kurzussal bekapcsolódj a Werk teljes körű képzésébe. 

MIT CSINÁL A VÁGÓASSZISZTENS?

Meg fogsz lepődni: nem vág. Mégis az utómunka egyik kulcsfontosságú szereplője: ő készít elő mindent a vágáshoz. És ez nem kevés. Ugyanis minden felvett anyag hozzá kerül. Minden egyes forgatási napon. Ezeket az anyagokat kell ellenőriznie, rendszereznie, másolnia, megfelelő formátummá alakítania. Közben állandóan kommunikálnia kell a produkcióval, a scripterrel. És ha mindezt pontosan, alaposan végzi, azon veszi észre magát, hogy egyszer csak megkínálják egy roughcut munkával, és a „durva vágás” már nagyon-nagyon komoly vágói feladat.

Mit kell mindehhez megtanulnod? Természetesen ismerned kell mindenféle technikákat, alkalmazásokat és valamelyik nemzetközileg általánosan elfogadott és alkalmazott vágórendszert. (A Werkben az AVID-rendszert ismerheted meg.)  A vágás/szerkesztés azonban ennél sokkal több. Meg kell tanulnod értelmezni a forgatókönyvet, a képalkotás folyamatát. A vágás elméletét és gyakorlatát. És most jön a lényeg: a kreativitás. A vágó ugyanis egy különleges történetmesélő. Már a tanulás során észre fogod venni, hogy ugyanazt az alapanyagot nagyon sokféleképpen lehet szerkeszteni. És mindegyik más-más történet… Szóval vágónak lenni mesterség, hivatás – és művészet. Ha belevágnál egy ilyen kalandba, a Werk Akadémián a helyed.

A vágóasszisztens képzés 8 hónapos, 200 órás, ebből 80 óra elméleti és 120 óra gyakorlati. Az elméleti órák és a Werkben tartott gyakorlati órák angol szaknyelven is zajlanak.

A produkciós és stúdió gyakorlat forgatási helyszínen, hang- és utómunka stúdióban zajlik, angol szakmai nyelv használatával.

A képzés 2019. október 1- én indul. Heti két alkalommal 17.00 – 20.30 között lesznek az órák.             

A képzésről a hiányzás mértéke nem haladhatja meg a 10 %-ot! 

A képzés díja: bruttó 133 350 forint.

A képzés főbb témái:

Operatőri ismeretek                       

Hangrögzítési ismeretek                

A szkript szerepe, információ tartalma

Forgatókönyv és a szkript összevetése

A csapó szerepe

Vágóprogramok                              

AVID

Nyersanyag digitalizálása, rendszerezése, tárhelyek

Vágóprogramok ismerete

A szinkron

Összecsapózás

Nyersanyag leválogatása

Csakhangok, vágóképek rendszerezése

A muszter kezelése                         

Az utómunka szerepe                     

Képi és hangi utómunka

Kapcsolattartás a coloristtal, CGI-al, hangmérnökkel

Feliratok, grafikák

Dialóg és zörej utószinkron

Zenefelvétel

Utómunka előkészítése                  

Keverő lista, hangkeverés

Végleges anyag kezelése

Archiválás

Forgatás, vágás, utómunka

Hangstúdió – keverés, szinkron

Utómunka stúdió – fényelés, colorist

 

A képzés tanárai: Breitner Tamás, Dubóczky Erzsébet, Hargittai László, Marton Frigyes, Várhegyi Rudolf

A képzésre sikeres felvételi után lehet bejutni. Ezen mindenekelőtt a szakmai elköteleződés komolyságát, a jelentkező képzés iránti eltökéltségét nézzük, ezekről a tanfolyamokról ugyanis gyakorlatilag nem lehet hiányozni! A középszintű angol nyelvtudás pedig alapkövetelmény. 

A felvételik augusztusban indulnak, a jelentkezőket telefonon keresünk!

 

 

A jelentkezés lezárult, a létszám betelt

Végzettek véleménye