Hallgatóink munkái

Sipos Viktória - Womanizing divatfotózás 2013-2014. I. félév

Whose Tux is it??

 

Janelle Monáe, fiatal amerikai R&B/soul énekesnő szerint nincs férfi vagy női viselet: “viseld, amit szeretsz”- hirdeti. Öltözködési stílusában felrúgja a szabályokat, szokásokat és újrafogalmazza mit is viselhet egy NŐ.

Jelen fotósorozat missziója, hogy megmutassa Nőként hogyan érezheted magad jól a bőrödben, akár férfi ’köntösben’, pontosabban egy szmokingban. Nem foglalkozunk a konvenciókkal, sztereotípiákkal, cél az egyediség, maga az egyén hangsúlyozása!

Persze a téma nem új keletű, a maszkulinitás mindig újra és újra előtör. Coco Chanel, Marlene Dietrich, Diane Keaton, Tilda Swinton, Agyness Deyn és sorolhatnánk kik és milyen maszkulin darabokhoz nyúltak olykor meghökkentve környezetüket. Időről időre szinte kivétel nélkül minden divatházat is megihletett a néha klasszikus, fekete-fehér monokróm stílusban testet öltő viselet.

Fotósorozatunk főszereplője Váradi Vivien - alkalmazkodva környezetünkhöz - egy tipikusan európai, világos bőrű, kékszemű, sötét hajú, törékeny női szépség.

Vivien hajáért, mely nem múlhatja alul Janelle kisasszony leginkább Elvis Presley-re és kevésbé Beavis-re hajazó koronáját, Ternyák Kata (fodrász) felel. Igazodva a férfias jellegekhez: hátul feltűzött, rövid haj benyomását keltő, elöl magasan, kiugróan feltupírozott, makulátlanul rendezett fru-fru-szerű ’konty’ ad egy kis bolondságot viselőjének.

Baracsi Heni (sminkes) feladata ’egyszerű, de nagyszerű’, hisz a karakteres haj mellett a smink klasszikus, letisztult szerepet kap: természetes, selymes hatású alapozás, arcpír, piros száj, natúr szemhéj, fekete kontúrral, klasszikus fekete tusvonal, a szempillákkal pedig a csodálkozó tekintet megteremtése.

Az outfit egy klasszikus fekete női zakó és hosszú nadrág, mely alatt keményített fehér ing kandikál ki.  A maszkulin viseletet a nőiességgel egy fekete magas sarkú cipő hozza egyensúlyba és egy nem túl hangsúlyos, de nőies fülbevaló. A hangsúly a stílusjegyekért felelős kiegészítők használatára helyeződik, úgy mint mandzsettagomb, nyakkendő (klasszikus/csokor/masni), nadrágtartó, mellény, kalap – azok különböző, de nem túlzó kombinációjában, 1-1 viselési módot kiemelve. 

A pózok, igazodva fő küldetésünkhöz, egy erős, nőies karaktert idéznek meg, átcsempészve Janelle Tightrope című klipjéből a funkys elemeket, mintha csak egy hajszálvékony kötélen egyensúlyoznánk ég és föld, tetszések és nemtetszések között.

Összhatás: a kontrasztos, monokróm, maszkulin stílus női ellensúlyozással viselőjét határozottá, titokzatossá, sejtelmesen vonzóvá teszi, mely decens stíluson a képvilág bájos hangulata lágyít. Ne foglalkozz az előítéletekkel, légy, aki vagy!