Hallgatóink munkái

Stefán Izabella - Womanizing divatfotózás 2013-2014. I. félév

Whose Tux is it??

(FuN in TuX)

 

Janelle Monáe, fiatal amerikai R&B/soul énekesnő szerint nincs férfi vagy női viselet: “viseld, amit szeretsz”- hirdeti. Öltözködési stílusában felrúgja a szabályokat, szokásokat és újrafogalmazza mit is viselhet egy NŐ.

Jelen fotósorozat missziója, hogy megmutassa NŐként hogyan érezheted magad jól a bőrödben, akár férfi ’köntösben’, pontosabban egy szmokingban. Nem foglalkozunk a konvenciókkal, sztereotípiákkal, cél az egyediség, maga az EGYÉN hangsúlyozása!

Persze a téma nem új keletű, a maszkulinitás mindig újra és újra előtör. Coco Chanel, Marlene Dietrich, Diane Keaton, Tilda Swinton, Agyness Deyn és sorolhatnánk kik és milyen maszkulin darabokhoz nyúltak olykor meghökkentve környezetüket. Időről időre szinte kivétel nélkül minden divatházat is megihlet a néha klasszikus, fekete-fehér monokróm stílusban testet öltő viselet. Még minket is! (lásd Inspirációs Kollázsok)

Fotósorozatunk főszereplője Váradi Vivien (a MODELL) - alkalmazkodva környezetünkhöz - egy tipikusan európai, világos bőrű, kékszemű, sötét hajú, törékeny női szépség (lásd Modell Kollázs).

Vivien hajáért, mely nem múlhatja alul Janelle kisasszony leginkább Elvis Presley-re és kevésbé Beavis-re hajazó koronáját Ternyák Katalin (a FODRÁSZ) felel. Igazodva a férfias jellegekhez: hátul feltűzött, rövid haj benyomását keltő, elöl magasan, kiugróan feltupírozott, makulátlanul rendezett fru-fru-szerű ’konty’ ad egy kis bolondságot viselőjének. Baracsi Heni (a SMINKES) feladata ’egyszerű, de nagyszerű’, hisz a karakteres haj mellett a smink klasszikus, letisztult szerepet kap: természetes, selymes hatású alapozás, arcpír, élénk korallpiros száj és fekete kontúr, klasszikus vékony fekete tusvonal a szemhéjon, a szempillákon pedig csodálkozó tekintet fér el (lásd Smink és Haj Kollázs).

Az OUTFIT egy klasszikus fekete női zakó bokavillantós nadrággal és keményített fehér ing (lásd Ruha Kollázs).  A maszkulin viseletet a nőiességgel olykor egy fekete magas sarkú cipő hozza egyensúlyba és/vagy egy nem túl hangsúlyos, de nőies fülbevaló. A hangsúly a stílusjegyekért felelős kiegészítők használatára helyeződik úgy, mint nyakkendő (klasszikus/csokor/masni), nadrágtartó (akár mellény, kalap, mandzsettagomb) – azok különböző, de nem túlzó kombinációjában, 1-1 viselési módot kiemelve (lásd Kiegészítő Kollázs). 

A BEÁLLÍTÁSok igazodva fő küldetésünkhöz határozott, jókedvű, kissé bolondos hangulatot sugallnak átcsempészve Janelle Tightrope című klipjéből a funkys elemeket, mintha csak egy hajszálvékony kötélen egyensúlyoznánk ég és föld, tetszések és nemtetszések között (lásd Beállítás Kollázs). 

ÖSSZHATÁS: a kontrasztos, monokróm, maszkulin stílus női ellensúlyozással viselőjét határozottá, titokzatossá, sejtelmesen vonzóvá teszi, mely decens stíluson a képvilág kissé bolondos hangulata lágyít és üzeni: ne foglalkozz az előítéletekkel, csak érezd jól magad!