Rólunk írták

„Nagyon kordában kell tartani az egót, hogy jó filmet készítsünk”

Idrányi Csaba most végzett a Werk Akadémián, ahol lehetősége volt első filmjének elkészítésére. A Megmondhatod nagy sikert aratott a nézők körében. Nagy valószínűséggel a második év lezárultával újabb sikeres alkotás követi majd.

Honnan jöttél, hogyan kerültél a film közelébe?

Gyerekkorom óta filmfanatikus vagyok, mindent, amit akkor VHS-en kiadtak, megnéztem. Szerintem sok mindenben eltérek egy filmszakos hallgatótól, ugyanis engem mindig jobban vonzottak a közönségfilmek, illetve amit lehet, azt magyar szinkronnal nézek meg. Rengeteg olyan nagy kedvencem van, aminek kívülről tudom a szövegét, néhány barátommal például csak filmidézetekben beszélünk (nevet). Szerintem mindenki, aki igazán szeret filmet nézni, az ki is szeretné próbálni a készítését.

Hogyan jutottál el a Werk Akadémiához?

Nekem két szerelmem van: a rendezvényszervezés és a film. Bizonyos rendezvényeken felkértek, hogy készítsek rövid videókat az eseményekről, ezeknek aztán az utómunkáját is én csináltam. Hogyha megnézel egy esküvői videót, néha már az az érzésed, hogy egy profi filmet látsz, ez inspirált arra, hogy én is jobb minőségű videókat készítsek. Egy kedves barátommal beszélgettem ilyen irányú terveimről és ő ajánlotta a Werket.

Mesélj egy kicsit a vizsgafilmedről.

A film alapötletét egy Facebook-poszt adta, amely arról szól, hogy emberi kapcsolataink 95%-a megszűnne, ha hallanánk a másikat, miután letette a telefont. Tímár Péter még a forgatás megkezdése előtt mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy az első filmünkbe bele akarjuk pakolni az összes frusztrációnkat és nagyon jó filmet akarunk majd csinálni. Az én esetemben is hasonló történt, ugyanis arra a számomra kicsit bosszantó korképre akartam reflektálni, hogy mennyire eltorzultak a kapcsolatok a közösségi média hatására. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy változtatni tudnék ezen a film segítségével, de úgy gondolom, hogy fel kell rá hívni az emberek figyelmét. Én alapvetően olyan filmeket akarok csinálni, amelyik sok emberhez eljut és közérthető, szerintem csak így lehet valamiféle változást eszközölni a világban.werk_interju_2Milyen volt a film fogadtatása a tanárok és a nézők részéről?

Hargittai Lászlónak, a vágási ismeretekért felelős tanárnak két héttel a vetítés előtt meg kellett mutatni a kész anyagot, aki jelezte, hogy nagyon jó, de vágjuk újra az egészet. Akkor persze nem érted, hogy miért, de ez abból is fakad, hogy addigra már annyiszor láttad a saját filmedet, hogy már nem is látod igazán. A vetítésen egyébként nagy tapsot kapott, nagyon örültem neki, hogy kifelé menet a teremből Tímár Péter odakacsintott és mutatta, hogy jó volt.

Gondolkoztok azon, hogy tovább viszitek a filmet?

Voltak olyan évfolyamtársak, akik saját szakállukra vitték tovább filmjüket, mi egyelőre azt tervezzük, hogy szervezünk egy másik vetítést a vizsgafilmeknek. Egyrészt azért, mert az első annyira tele volt, hogy sokan nem is fértek be, másrészt pedig ide hívnánk olyanokat, akik benne vannak a szakmában és tudnának segíteni a film terjesztésében. A Werken van művészeti menedzser szak is, innen vettem fel a kapcsolatot egy már végzett hölggyel remélem, vele össze tudunk hozni egy második vetítést.

Hogyan tovább? Csak játékfilmeket szeretnél készíteni?

Egyáltalán nem, jelenleg minden érdekel, ami a kamerához kapcsolódik: rendezvényes videók, reklámfilmek, illetve van egy minisorozat ötletem, amit most dolgozok ki. Mivel a Werk a gyakorlati képzést helyezi előtérbe, ezért az itt megszerzett tudást, bármelyik területen tudom hasznosítani. Nekem jelenleg egy dolog számít: hogy olyat csináljak, amiről érzem, hogy jó lesz és lesz valami társadalmi haszna. Én mindig a beszélgetés híve voltam, soha nem a meggyőzésé. Inkább nevettetem meg az embereket és nyújtok kikapcsolódást a film segítségével, minthogy a saját gondolataimat sulykoljam beléjük. Tímár mondta, hogy nagyon kordában kell tartani az egót ahhoz, hogy jó filmet készítsünk. Jót kell csinálni és akkor bárhová el lehet jutni.

Akkor az itt megszerzett tudást a közönség szolgálatába fogod állítani? 

A rendezvényszervezés lényege, hogy aki eljön az általunk levezényelt ünnepségre az érezze jól magát. Számomra ugyanezt a célt szolgálja a filmkészítés is: aki jegyet vált egy filmre az kapcsolódjon ki és felejtsen el mindent arra a néhány órára. Ugyanakkor legalább annyira fontos, hogy a forgatás közben mi is élvezzük, amit csinálunk. Múltkor megnéztem a Django elszabadul werkfilmjét, ahol éppen DiCaprioék érkezését vették fel Candylandbe. Mikor lement a jelenet Tarantino megszólal: „Tökéletes volt, de megcsináljuk még egyszer. Hogy miért?” Mire az összes stábtag egyszerre válaszolt: „Mert imádunk filmet készíteni!”. Ezt a hihetetlen érzést néhány pillanatra kicsiben mi is megtapasztaltuk a Megmondhatod forgatásán, ahol megtanultam, hogy én is imádok filmet készíteni.

Szerinted képes arra a Werk, hogy egy két év alatt elegendő tudást adjon a filmkészítéshez?

Én úgy vettem észre, hogy minden hallgatóban ott van a tehetség, amit eddig senki nem hozott ki belőlünk. Valaki már konkrét elképzelésekkel érkezett, hogy ő mondjuk vágó szeretne lenni, míg mások útközben jöttek rá, hogy mihez értenek a leginkább. Tekintve hogy két éves a képzés, a tanárok rögtön bedobnak minket a mély vízbe, aminek következtében azonnal kiderül, hogy ki mennyire gondolja komolyan ezt az egészet, mennyire találta meg a számításait. A Werk ad egyfajta szellemi nyitottságot, kinyit benned olyan ajtókat, amelyekről nem is tudtad, hogy léteznek.