Werk Wernisszázs

A kortárs látványteremtők randihelye

SMILEY - Borsos Lőrinc Lilla kiállítása

„Görbe tükröt tartok a hamisnak tűnő jelenségek elé

Smiley
Borsos-Lőrinc Lilla kiállítása a Werk Galériában


A Werk Akadémia új helyszínén, az Arany10Topon (Budapest, V. Arany János u. 10.  4. emelet) helyet ad fiatal és tehetséges képzőművészek kiállításainak. Szenteleki Gábor után Borsos Lőrinc Lilla művei voltak láthatók az Akadémia falain.
Képeit eredetiség, szókimondás, irónia, friss, üde politikum jellemzi.
Kiállítását Karácsony Gergely társadalomkutató nyitotta meg. 

 

„Görbe tükröt tartok a hamisnak tűnő jelenségek elé, de ezek a kritikák nem a személyekre, hanem azokra a torz szerepekre vonatkoznak, melyek egy-egy figura köré épültek.
Mert az arcodat nem te választottad, de a fizimiskádat - a ruhádtól a társadalmi szerepedig - igen. Ezért ez hitelesebben mutatja, hogy mit akarsz magadról elhitetni.
S bár nagyon szeretem a portrét, szeretem, ahogy egy festő újrafogalmazza a modelljét, mert ez egy igazán személyes gesztus, ezzel szemben én pont az említett álcaszerű - akár a média által szétpumpált, közhelyes - személytelenséget próbálom megragadni. Engem nem érdekel igazán a politika, de bizonyos képek egyszerűen beleégnek az agyamba.
Például, amikor a Finita la Commedia társulattal két éve a Message című darab kapcsán Szarajevóban tölthettünk pár napot, döbbenetes élmény volt tapasztalni, tizenöt év is kevés ahhoz, hogy újjáépüljön a város.
Elmentünk megnézni azt a környéket, ahol régen a Téli Olimpiai Stadion mellett volt a focipálya. Lenéztünk a felüljáróról, s kiderült - egy hatalmas temető van a helyén.” (részlet a Tóth Ágnes Veronika által készített interjúból, www.kultura.hu) (Maszk c. sorozatáért -amely magába foglalja a Szarajevo c. képpárt is- a művész 2008-ban Strabag festészeti fődíjban részesült). 

Borsos Lőrinc Lilla (1980) - lilko.blogspot.com